webhotel wiki

Webhotel Wiki | Alt hvad du skal vide om webhoteller

Vi ved rigtig meget om webhoteller her på Billig-Webhosting.dk, og derfor har vi i denne artikel valgt at nedskrive alle de ting vi ved som en slags WIKI, så du kan få svar på de spørgsmål, som du sandsynligvis har, når du står og skal købe webhotel.

Vi vil løbende tilføje til vores WIKI, så hvis du mener der mangler en forklaring af et begreb eller emne indenfor webhoteller, så skriv endelig til os i kommentarsporet nederst.

Hvad bruger man et webhotel til?

Hvis du skal lave en hjemmeside, så skal du bruge et webhotel. Der findes også online værktøjet, hvor der er webhotel inkluderet i værktøjet, men grundlæggende set, vil du altid skulle bruge plads på en server (webhotel), for at få en hjemmeside live på nettet.

Hvis du forestiller dig, at at du bor i et hus. Hvis nogen gerne vil besøge dig, skal de finde og besøge dig på din adresse. Det samme gælder på nettet, hvor adressen til dit hus er dit domæne, f.eks. min-hjemmeside.dk. Huset i sig selv, er dit webhotel, da det er her at din hjemmeside og alle dennes filer er opbevaret.  Folk besøger altså dit domæne for at få vist din hjemmeside, som er opbevaret på dit webhotel.

Det er meget firkantet beskrevet, men det er grundlæggende det et webhotel er og det som det bruges til.

Hvad er et domæne?

Som beskrevet ovenfor, så er domæne din adresse på nettet. Det er denne adresse folk taster ind, for at besøge din hjemmeside.

Et domæne består af et navn og et TLD (Top Level Domain).

I eksemplet min-hjemmeside.dk er “min-hjemmeside” f.eks. navnet og “.dk” er TLD´et

Der findes, som du måske kan regne ud, mange forskellige TLD´er, f.eks. .com, .de, .io osv. Mange af dem lande specifikke således at hvis et domæne-navn ender på .dk, så ved man, at det sandsynligvis er en dansk hjemmeside. Ender den istedet på .ru, så er det sandsynligvis en side fra Rusland.

Du man med vores domæne test herunder tjekke om dit ønskede domæne er ledigt:

Du kan også bruge vores værktøj her til at købe dit domæne.

Hvordan fungerer et webhotel?

Et webhotel er egentlig bare en ekstern hardisk placeret på en server med adgang til internettet.

Hver gang der er en der vil besøge din hjemme side, så vil han få vist de filer, du har liggende på dit webhotel.

Når man idag køber et webhotel, køber man dog typisk kun en lille del af den samlede plads på en server. Det vil sige, at en webhotel-udbyder måske har en server med 5000 GB plads, hvor de sælger webhoteller med 10 GB plads hver. På den måde har de plads til 1000 kunder på samme server. Denne type webhotel kaldes “shared hosting”, og det er den mest udbredte form for webhotel. Du kan læse mere om de forskellige webhotel typer her.

Hvad koster et webhotel?

Prisen på webhoteller varirer meget, afhængigt af hvor meget plads du vil have, hvor mange domæner du vil have plads til, hvor kraftigt dit webhotel skal være og mange andre ting.

Herunder har vi dog fundet priser hos en række danske udbydere af webhoteller. Du kan evt. klikke videre og læse mere om, hvad der er inkluderet hos dem hver især.

Webhotel Pris / mdr
Billigste
Pris / mdr
Dyreste
Få et tilbud
Simply.com webhotel 19 DKK 186 DKK SE TILBUD
nordicway webhotel 9 DKK 87 DKK SE TILBUD
One.com webhotel 19 DKK 69 DKK SE TILBUD
DanDomain webhotel 49 DKK 199 DKK SE TILBUD
cHosting webhotel 22 DKK 67 DKK SE TILBUD
Scannet webhotel 149 DKK 379 DKK SE TILBUD
Azehosting webhotel 39 DKK 79 DKK SE TILBUD
Data senest opdateret: 25.06.2020

Den månedlige pris hos udbyderne i tabellen ovenfor er den pris, der er gældende det første år. Der tages således ikke højde for eventuelle rabatter eller prisstiginger efter det første år.

Hvad betyder FTP?

Når du uploader filer til din hjemmeside, så gør du det typisk via FTP.

FTP står for “File Transfer Protocol” og det fungerer typisk igennem et værktøj, som du tilslutter dit webhotel. Med dit FTP værktøj laver du således en forbindelse mellem dit webhotel og din lokale computer, og du kan på den måde overføre filer frem og tilbage mellem din computer og webhotellet.

Et meget udbredt FTP-værktøj er Filezilla, som du kan læse en guide til her.

Hvad er en database?

Idag laver man typisk ikke en hjemmeside uden en database. Det er i databasen at alt indhold på ens hjemmeside gemmes.

Forstil dig f.eks. en ganske almindelig side på en hjemmeside, med en overskift, noget tekst og et layout/design.

Selve designet og layoutet defineres i de filer de filer der ligger på hjemmesiden, men teksten og overskriften hentes ud fra databasen og vises i layoutet.

Så det der sker er, når en besøgende kommer til siden er:

  • Serveren (webhotellet) får besked på at vise siden
  • Serveren henter de nødvendige filer
  • Serveren læser fileren og henter data ind fra databasen
  • Serveren sammensætter fileren og data fra databasen til en sammenhængende side.

Det er altså i databasen man opbevarer data der skal bruges på siden, f.eks. tekst, overskrifter, url´er til billeder osv.

Klassiske CMS´er (mere om det nedenfor) som eksempelvis WordPress, Shopify og Joomla benytter sig af databaser, når de håndterer og viser hjemmesider.

Hvad er et CMS?

CMS står for Content Management System.

Det er et system, som du f.eks. kan installere på dit webhotel og igennem systemet administrere og styre din hjemmeside.

Med et CMS behøver du ikke at kunne kode for at lave en hjemmeside, da du kan bygge den ved bare at trække og slippe elementer ind på din side. Skal du f.eks. oprette en ny side i et CMS, skal du blot trykke på “Opret side”, skrive tekst, lave en overskrift, indsætte billede og til sidst trykke “Udgiv” – og så har du lavet en ny side på din hjemmeside.

WordPress er en af de mest populære CMS´er lige nu, da det er meget brugervenligt og nemt at komme i gang med. Du kan se et gratis dansk kursus i WordPress her.

Hvad er en navneserver?

En navneserver er en server der fortæller, hvor hjemmesiden findes.

Forestil dig, at du besøger domænet, men hvordan ved din browser, hvilken server domænets hjemmeside ligger på? Det er navneserveren der fortæller dette. Hos f.eks. DK-hostmaster, som er den virksomhed i Danmark, der styrer .dk domæner, kan du opsætte hvilken navneserver et domæne skal pege imod.

Siger du f.eks. at min-hjemmeside.dk skal pege mod navneserveren ns1.dit-webhotel.dk, så fortæller du, at hvis man besøger dit domæner, så så finder man domænets indhold på serveren hos dit-webhotel.dk

Skifter du webhotel, skal du huske at skifte navneservere, så dit domæne peger mod dit ny webhotel fremfor det gamle.

Hvad er et subdomæne?

Vi har allerede beskrevet et domæne som min-hjemmeside.dk, men faktisk findes der også det man kalder for et subdomæne, altså et domæne under dette.

Det kunne f.eks. være underdomæne.min-hjemmeside.dk.

Med et underdomæne kan du have andet indhold end det på selve domænet liggende. Det kunne f.eks. være en webshop, så man tilgår webshoppen på shop.min-hjemmeside.dk.

Til en webshop er det dog smartest at placere den i en undermappe, altså min-hjemmeside.dk/shop, men der kunne være andre scenarier, hvor det gav god mening at placere indhold eller funktioner på et underdomæne på sit domæne.

Du kan læse mere om subdomæner her: Hvad er et subdomæne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Flere populære artikler

Billigt Webhotel

Leder du efter markedets billigste hosting-løsning? I denne artikel giver vi dig en sorteret liste over de billigste webhoteller i Danmark. Læs mere...


Køb domæne | Sådan gør du!

Vi har her lavet et værktøj, hvor du kan teste, om et domæne er ledigt og efterfølgende se, hvad det koster at købe det hos en lang række danske domæne-udbydere. På den måde kan du både teste ledigheden samt købe domæne det sted, hvor det er billigst! Læs mere...


Webhotel Priser

Har du brug for at finde og sammenholde priser på webhoteller? Så læs denne guide og få et samlet pris-overblik. Læs mere...


Rabatkuponer til webhoteller

Kunne du godt tænke dig at spare lidt penge når du skal ud og købe et webhotel? Vi har her lavet en samling af alle de rabatkuponer der findes til webhoteller lige nu. Læs mere...

Professionelt webhotel til f.eks. erhverv

I denne artikel kigger sammenligner vi en række professionelle webhotelpakker, til dig som f.eks. driver en virksomhed eller ønsker plads til flere hjemmesider på samme webhotel. Læs mere...


Trustpilot-score oversigt

Du finder her en samlet oversigt over, hvordan de forskellige hosting-udbydere er blevet anmeldt på Trustpilot og hvilken score de har fået. Læs mere...


Kom godt i gang med et webhotel

Her finder du en kort beskrivelse af, hvordan du hurtigt, nemt og uden problemer kommer i gang med hosting via webhoteller. Læs mere...


Hjemmeside Hosting

Har du en hjemmeside som du gerne vil have hostet? Så lad os guide dig igennem hjemmeside-hosting-junglen! Læs mere...


Hosting guiden 2020

Vores komplette guide til hosting markedet 2020 her i Danmark. Brug guiden til at komme godt igang med hosting. Læs mere...

Nyheder

Mailhotel – Her er de billigste og bedste mailhoteller i Danmark

Leder du efter et mailhotel? I denne guide kigger vi på en række danske mailhoteller og finder det billigste og bedste til prisen!... Læs nyhed

2020-07-01

Hvordan skifter jeg webhotel? Step by step guide til skift af webhotel

Overvejer du at skifte webhotel? Her får du hjælp til alt det tekniske samt de spørgsmål du måtte have i forhold til skiftet.... Læs nyhed

2020-05-15

UnoEuro bliver til Simply.com

Her på Billig-Webhosting.dk synes vi, at navneskiftet er en rigtig god idé. UnoEuro gav mening den gang deres mindste webhotel kostede 1 Euro (ca 9 DKK), men idag, hvor prisen er steget lidt, er der ikke længere den samme forbindelse mellem navnet og produktet.... Læs nyhed

2020-05-26

På disse kommunale hjemmesider, risikerer du at få stjålet dine personlige oplysninger

Danske kommuner er i front, når det gælder sikkerheden på deres hjemmesider. Enkelte kommuner halter dog stadig bag efter, når det kommer til sikring af deres hjemmeside.... Læs nyhed

2020-03-06

Email hosting i Danmark | Priser og muligheder

I denne artikel kigger vi på e-mail hosting i Danmark. Vi skal se på, hvilket udbydere der finde og hvor du får mest plads for pengene.... Læs nyhed

2020-01-30

Webhotel Wiki | Alt hvad du skal vide om webhoteller

Med vores webhotel wiki får du svar på alle de spørgsmål du måtte have om webhoteller, hvordan de fungerer og hvad de koster.... Læs nyhed

2020-01-29