webhotel wiki

Webhotel Wiki | Alt hvad du skal vide om webhoteller

Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Vi ved rigtig meget om webhoteller her på Billig-Webhosting.dk, og derfor har vi i denne artikel valgt at nedskrive alle de ting vi ved som en slags WIKI, så du kan få svar på de spørgsmål, som du sandsynligvis har, når du står og skal købe webhotel.

Vi vil løbende tilføje til vores WIKI, så hvis du mener der mangler en forklaring af et begreb eller emne indenfor webhoteller, så skriv endelig til os i kommentarsporet nederst.

Hvad bruger man et webhotel til?

Hvis du skal lave en hjemmeside, så skal du bruge et webhotel. Der findes også online værktøjet, hvor der er webhotel inkluderet i værktøjet, men grundlæggende set, vil du altid skulle bruge plads på en server (webhotel), for at få en hjemmeside live på nettet.

Hvis du forestiller dig, at at du bor i et hus. Hvis nogen gerne vil besøge dig, skal de finde og besøge dig på din adresse. Det samme gælder på nettet, hvor adressen til dit hus er dit domæne, f.eks. min-hjemmeside.dk. Huset i sig selv, er dit webhotel, da det er her at din hjemmeside og alle dennes filer er opbevaret.  Folk besøger altså dit domæne for at få vist din hjemmeside, som er opbevaret på dit webhotel.

Det er meget firkantet beskrevet, men det er grundlæggende det et webhotel er og det som det bruges til.

Hvad er et domæne?

Som beskrevet ovenfor, så er domæne din adresse på nettet. Det er denne adresse folk taster ind, for at besøge din hjemmeside.

Et domæne består af et navn og et TLD (Top Level Domain).

I eksemplet min-hjemmeside.dk er “min-hjemmeside” f.eks. navnet og “.dk” er TLD´et

Der findes, som du måske kan regne ud, mange forskellige TLD´er, f.eks. .com, .de, .io osv. Mange af dem lande specifikke således at hvis et domæne-navn ender på .dk, så ved man, at det sandsynligvis er en dansk hjemmeside. Ender den istedet på .ru, så er det sandsynligvis en side fra Rusland.

Du man med vores domæne test herunder tjekke om dit ønskede domæne er ledigt:

Du kan også bruge vores værktøj her til at købe dit domæne.

Hvordan fungerer et webhotel?

Et webhotel er egentlig bare en ekstern hardisk placeret på en server med adgang til internettet.

Hver gang der er en der vil besøge din hjemme side, så vil han få vist de filer, du har liggende på dit webhotel.

Når man idag køber et webhotel, køber man dog typisk kun en lille del af den samlede plads på en server. Det vil sige, at en webhotel-udbyder måske har en server med 5000 GB plads, hvor de sælger webhoteller med 10 GB plads hver. På den måde har de plads til 1000 kunder på samme server. Denne type webhotel kaldes “shared hosting”, og det er den mest udbredte form for webhotel. Du kan læse mere om de forskellige webhotel typer her.

Hvad koster et webhotel?

Prisen på webhoteller varirer meget, afhængigt af hvor meget plads du vil have, hvor mange domæner du vil have plads til, hvor kraftigt dit webhotel skal være og mange andre ting.

Herunder har vi dog fundet priser hos en række danske udbydere af webhoteller. Du kan evt. klikke videre og læse mere om, hvad der er inkluderet hos dem hver især.

Webhotel Pris / md.
Første år
Pris / md.
Normalpris
Få et tilbud
nordicway webhotel 9 DKK 29 DKK SE TILBUD
DanDomain webhotel 16 DKK 161 DKK SE TILBUD
cHosting webhotel 22 DKK 22 DKK SE TILBUD
Simply.com webhotel 5 DKK 66 DKK SE TILBUD
Scannet webhotel 99 DKK 199 DKK SE TILBUD
Netsite webhotel 60 DKK 60 DKK SE TILBUD
Data senest opdateret: 01.12.2023

Den månedlige pris hos udbyderne i tabellen ovenfor er den pris, der er gældende det første år. Der tages således ikke højde for eventuelle rabatter eller prisstiginger efter det første år.

Hvad betyder FTP?

Når du uploader filer til din hjemmeside, så gør du det typisk via FTP.

FTP står for “File Transfer Protocol” og det fungerer typisk igennem et værktøj, som du tilslutter dit webhotel. Med dit FTP værktøj laver du således en forbindelse mellem dit webhotel og din lokale computer, og du kan på den måde overføre filer frem og tilbage mellem din computer og webhotellet.

Et meget udbredt FTP-værktøj er Filezilla, som du kan læse en guide til her.

Hvad er en database?

Idag laver man typisk ikke en hjemmeside uden en database. Det er i databasen at alt indhold på ens hjemmeside gemmes.

Forstil dig f.eks. en ganske almindelig side på en hjemmeside, med en overskift, noget tekst og et layout/design.

Selve designet og layoutet defineres i de filer de filer der ligger på hjemmesiden, men teksten og overskriften hentes ud fra databasen og vises i layoutet.

Så det der sker er, når en besøgende kommer til siden er:

  • Serveren (webhotellet) får besked på at vise siden
  • Serveren henter de nødvendige filer
  • Serveren læser fileren og henter data ind fra databasen
  • Serveren sammensætter fileren og data fra databasen til en sammenhængende side.

Det er altså i databasen man opbevarer data der skal bruges på siden, f.eks. tekst, overskrifter, url´er til billeder osv.

Klassiske CMS´er (mere om det nedenfor) som eksempelvis WordPress, Shopify og Joomla benytter sig af databaser, når de håndterer og viser hjemmesider.

Hvad er et CMS?

CMS står for Content Management System.

Det er et system, som du f.eks. kan installere på dit webhotel og igennem systemet administrere og styre din hjemmeside.

Med et CMS behøver du ikke at kunne kode for at lave en hjemmeside, da du kan bygge den ved bare at trække og slippe elementer ind på din side. Skal du f.eks. oprette en ny side i et CMS, skal du blot trykke på “Opret side”, skrive tekst, lave en overskrift, indsætte billede og til sidst trykke “Udgiv” – og så har du lavet en ny side på din hjemmeside.

WordPress er en af de mest populære CMS´er lige nu, da det er meget brugervenligt og nemt at komme i gang med. Du kan se et gratis dansk kursus i WordPress her.

Hvad er en navneserver?

En navneserver er en server der fortæller, hvor hjemmesiden findes.

Forestil dig, at du besøger domænet, men hvordan ved din browser, hvilken server domænets hjemmeside ligger på? Det er navneserveren der fortæller dette. Hos f.eks. punktum.dk, som er den virksomhed i Danmark, der styrer .dk domæner, kan du opsætte hvilken navneserver et domæne skal pege imod.

Siger du f.eks. at min-hjemmeside.dk skal pege mod navneserveren ns1.dit-webhotel.dk, så fortæller du, at hvis man besøger dit domæner, så så finder man domænets indhold på serveren hos dit-webhotel.dk

Skifter du webhotel, skal du huske at skifte navneservere, så dit domæne peger mod dit ny webhotel fremfor det gamle.

Hvad er et subdomæne?

Vi har allerede beskrevet et domæne som min-hjemmeside.dk, men faktisk findes der også det man kalder for et subdomæne, altså et domæne under dette.

Det kunne f.eks. være underdomæne.min-hjemmeside.dk.

Med et underdomæne kan du have andet indhold end det på selve domænet liggende. Det kunne f.eks. være en webshop, så man tilgår webshoppen på shop.min-hjemmeside.dk.

Til en webshop er det dog smartest at placere den i en undermappe, altså min-hjemmeside.dk/shop, men der kunne være andre scenarier, hvor det gav god mening at placere indhold eller funktioner på et underdomæne på sit domæne.

Du kan læse mere om subdomæner her: Hvad er et subdomæne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Billigt Webhotel

Leder du efter markedets billigste hosting-løsning? I denne artikel giver vi dig en sorteret liste over de billigste webhoteller i Danmark. Læs mere...


Køb domæne | Sådan gør du!

Vi har her lavet et værktøj, hvor du kan teste, om et domæne er ledigt og efterfølgende se, hvad det koster at købe det hos en lang række danske domæne-udbydere. På den måde kan du både teste ledigheden samt købe domæne det sted, hvor det er billigst! Læs mere...


Webhotel Priser

Har du brug for at finde og sammenholde priser på webhoteller? Så læs denne guide og få et samlet pris-overblik. Læs mere...


Rabatkuponer til webhoteller

Kunne du godt tænke dig at spare lidt penge når du skal ud og købe et webhotel? Vi har her lavet en samling af alle de rabatkuponer der findes til webhoteller lige nu. Læs mere...

Professionelt webhotel til f.eks. erhverv

I denne artikel kigger sammenligner vi en række professionelle webhotelpakker, til dig som f.eks. driver en virksomhed eller ønsker plads til flere hjemmesider på samme webhotel. Læs mere...


Trustpilot-score oversigt

Du finder her en samlet oversigt over, hvordan de forskellige hosting-udbydere er blevet anmeldt på Trustpilot og hvilken score de har fået. Læs mere...


Kom godt i gang med et webhotel

Her finder du en kort beskrivelse af, hvordan du hurtigt, nemt og uden problemer kommer i gang med hosting via webhoteller. Læs mere...


Hjemmeside Hosting

Har du en hjemmeside som du gerne vil have hostet? Så lad os guide dig igennem hjemmeside-hosting-junglen! Læs mere...


Hosting guiden 2023

Vores komplette guide til hosting markedet 2023 her i Danmark. Brug guiden til at komme godt igang med hosting. Læs mere...

Nyheder

Simply.com hæver priserne frem mod 2024

Det er kun et år siden, at vi sidst kunne berette om, at Danmarks største udbyder af webhoteller Simply, hævede priserne. Nu er det dog sket igen, og Simply har hævet priserne på henholdsvis deres Basic og Standard suite. Prisstigningerne ser således ud: Basic suite: 56 kr/md, hæves til 66 kr/md Standard suite: 93 kr/md, […]

... Læs nyhed

2023-12-01

E-studio | Anmeldelse, priser og alternativer

E-studio er et populært dansk webhotel. Læs vores anmeldelse af e-studio og bliv klogere på deres priser, alternativer og meget mere.... Læs nyhed

2023-10-26

Hostinger | Anmeldelse, priser og alternativer

Overvejer du at bruge Hostinger som dit nye webhotel? Læs vores anmeldelse, inden du køber og blive klogere på b.la. priser & alternativer... Læs nyhed

2023-09-22

AzeroCloud ramt af ransomware angreb | Løsninger og alternativer

Er du en af de uheldig hos Azerocloud/CloudNordic, som har mistet sin hjemmeside, emails og alt data. Se her, hvordan du kommer videre.... Læs nyhed

2023-08-24

503 fejl & 508 fejl (Resource limit / Service Unavailable) hos Simply

Oplever du også 503 fejl eller 508 fejl Resource limit reached hos Simply? Læs med her og find ud af, hvad du kan gøre for at løse det.... Læs nyhed

2023-10-25

Woocommerce vs Shopify

Læs mere om fordele og ulemper ved WooCommerce og Shopify og bliv klogere på, hvad du bør vælge til din webshop.... Læs nyhed

2023-08-08