IMAP, POP3 og Webmail - Den store mail-guide

IMAP, POP3 og Webmail | Den store mail-guide

Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Skal du i gang med at opsætte en IMAP, POP3 eller webmail? Ellers er du bare nysgerrig på, hvad de hver især kan bruges til, så er denne guide til dig!

Hvorfor denne guide?

Vi får rigtig mange henvendelser og spørgsmål omkring opsætning af mail, og derfor har vi en gang for alle valgt at lave en komplet guide, der burde dække alle de spørgsmål vi typisk får.

I denne guide vil du således kunne læse om hvad IMAP, POP3 og webmail er, hvordan man bruge det og hvad forskellen helt konkret er på de tre ting.

Lad os starte med at kigge på, hvor du typisk vil støde på f.eks. en IMAP opsætning.

E-mail på dit eget domæne

Lang de fleste, som kommer til at arbejde med opsætning af IMAP, POP3 og webmails er folk, som har deres eget domæne og dermed også en mail på det domæne. Det kunne f.eks. være, at du har domænet 123cykler.dk og mailen kontakt@123cykler.dk, som du gerne vil opsætte i f.eks. Outlook, så du kan modtage og sende fra den.

I sådan et tilfælde vil du enten skulle opsætte mailen som POP3 eller IMAP hos Outlook.

Herunder har vi samlet et overblik over de udbydere, hvor du kan få dit eget domæne og tilhørende mail, hvis du ikke allerede har en eller måske er på udkig efter en udbyder med flere muligheder, f.eks. mulighed for at have flere domæner og tilhørende e-mails på samme mailhotel.

Mailhotel Pris Plads Domæner
nordicway webhotel 9,-/md. første år 29,-/md. efterfølgende år 10 GBTil emails Ubegrænsetdomæner SE MERE HOS nordicway
Simply.com webhotel 5,-/md. første år 38,-/md. efterfølgende år 2 GBTil emails 1domæne SE MERE HOS Simply.com
One.com webhotel 19,-/md. første år 49,-/md. efterfølgende år 50 GBTil emails 1domæne SE MERE HOS One.com
DanDomain webhotel 16,-/md. første år 212,-/md. efterfølgende år 15 GBTil emails 1domæne SE MERE HOS DanDomain
cHosting webhotel 22,-/md. første år 22,-/md. efterfølgende år 5 GBTil emails 2domæner SE MERE HOS cHosting
Scannet webhotel 124,-/md. første år 249,-/md. efterfølgende år 2 GBTil emails 1domæne SE MERE HOS Scannet

Data senest opdateret: 08.06.2022

Mail hos en gratis mail-udbyder

Et andet tilfælde, hvor du måske vil komme i kontakt med begreberne POP3 og IMAP er hvis du f.eks. har en Gmail eller outlook.com mail, som du vil opsætte i en mailklient på din computer eller telefon.

Her vil du også skulle beslutte dig for, om mailen skal opsætte som IMAP eller POP3.

Hvad er en mailklient

En mailklient er det program, som du bruger til at modtage og sende mails i.

Mails fungerer nemlig på den måde, at de altid starter med at ligge på en server, om det så er på et mailhotel eller hos Google. Men når de ligger “rå” på serveren, er der ikke meget du kan gøre med dem.

Det er her en mailklient kommer ind i billedet, da den forbinder dig til de mails der ligger på serveren, så du kan læse dem, og også sende et svar.

Så en mailklient er det værktøj/program, som du bruger til arbejde med dine mails.

Outlook og Thunderbird er begge såkaldte mailklienter, som du kan opsætte mails i.

Lidt om teknologierne

Lad os kigge nærmere på, hvad de forskellige teknologier egentlig er.

Hvad er IMAP

IMAP står for Internet Message Access Protocol, og det er således en form for protokol for at sende og modtage mail.

IMAP fungerer på den måde, at du via din mailklient forbinder til den server, hvor dine mails ligger og så vises disse mails i din mailklient. Du vil altså aldrig hente dine mails ned på din computer, men udelukkende få vist de mails der ligger på serveren.

Dette er rigtig smart, fordi du herved vil kunne tilgå dine mail fra flere enheder og ligegyldigt, hvilket computer du bruger, fordi dine mails ikke hentes ned på din computer men kun eksisterer på serveren “i skyen”.

Hvad er POP3

POP3 er en protokol, som bruges til at hente mails. I modsætning til IMAP, så henter man med POP3 mail-beskeder ned på ens enhed via en mailklient, hvorefter mailen ofte slettes på serveren.

På den måde vil du med POP3 have dine mails gemt på din computer eller telefon, og det vil kun være på denne, at de eksisterer. Hvis du på et tidspunkt formatere din computer eller bare får en ny, og ikke flytter dine mails, vil de være tabt for altid (hvis der ikke gemmes en kopi på serveren, når du henter ned via POP3)

Hvad er en Webmail?

En webmail er en anden mulighed for at tilgå de mails, der ligger på serveren. Her fungerer webmailen som en salgs online mailklient, som også via enten POP3 eller IMAP forbinder til de e-mails du har liggende på serveren.

Webmailen fungerer i din browser, og den kræver derfor adgang til internettet for at virke.

Mange mailhoteller har deres egne webmail´s, som du altid kan bruge, hvis du ikke vil anvende en mailklient på din computer.

Gmail kan også fungere som en webmail, da du også her kan opsætte mails fra andre systemer og mails egne domæner, som du har liggende på et mailhotel.

Hvad er forskellen på IMAP, POP3 og Webmail?

Den grundlæggende forskel på IMAP og POP3 er den måde de behandler de mails du har liggende på serveren.

IMAP synkroniserer med din server og viser (uden at hente) de e-mails der ligger der, mens POP3 henter de e-mails du har på serveren ned på din egen enhed.

En webmail er mere en mailklient end en egentlig mail-protokol, og kan derfor ikke rigtig sammenlignes med POP3 og IMAP.

Opsætning

Når man opsætter IMAP og POP3, så handler det om, at man skal indtaste en række oplysninger i sin mailklient, som den skal bruge for at forbinde korrekt til din server.

Dette er for de fleste nemt nok at få til at virke, det handler blot om, at man skal indtaste de rigtige oplysninger.

I de næste afsnit ser vi på, hvordan du opsætter IMAP og POP3 i en række forskellige mailklienter.

Hvordan opsætter man IMAP

Fælles for alle opsætninger af IMAP er, at du skal kende følgende:

  • Ind- og udgående servere
  • Porte til ind- og udgående post
  • Din email
  • Koden til din email
  • Evt. kræve SSL og/eller TLS kryptering

Bruger du Outlook, kan du i mange tilfælde blot indtaste din mail-adresse under opsætningen, og så finder Outlook selv alle de oplysninger den skal bruge.

Hvis ikke, så finder der en række guides, der viser, hvordan du manuelt kan indtaste dine oplysninger.

De oplysninger du skal indsætte afhænger dog af din mail-udbyder. Her er f.eks. en guide + video, der viser, hvordan du opsætter IMAP på en mail, der ligger på et mailhotel, der bruger cPanel: Guide til IMAP i Outlook.

Vil du gerne opsætte din Gmail i Outlook, har google også lavet en guide til dette.

Hvordan opsætter man POP3

Opsætter man POP3, er det typisk fordi man vil opsætte sin egen domæne-mail i Gmail.  Hvis det er tilfældet er det en guide til det her.

Du kan selvfølgelig også opsætte POP3 på f.eks. din iPhone. Til dette finder du en guide på engelsk her.

Opsætningerne minder meget om hinanden, det eneste du skal være opmærksom på er, at værterne / serverne for ind- og udgående mails er forskellige alt afhængig af, hvilken mailudbyder du har, om det så er et mailhotel en gratis mailudbyder eller noget tredje.

Det nemmeste er ofte at google “Opsætning af POP3 (eller IMAP)” efterfulgt af navnet på det sted eller mailklient du forsøger at opsætte din mail.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Flere populære artikler

Billigt Webhotel

Leder du efter markedets billigste hosting-løsning? I denne artikel giver vi dig en sorteret liste over de billigste webhoteller i Danmark. Læs mere...


Køb domæne | Sådan gør du!

Vi har her lavet et værktøj, hvor du kan teste, om et domæne er ledigt og efterfølgende se, hvad det koster at købe det hos en lang række danske domæne-udbydere. På den måde kan du både teste ledigheden samt købe domæne det sted, hvor det er billigst! Læs mere...


Webhotel Priser

Har du brug for at finde og sammenholde priser på webhoteller? Så læs denne guide og få et samlet pris-overblik. Læs mere...


Rabatkuponer til webhoteller

Kunne du godt tænke dig at spare lidt penge når du skal ud og købe et webhotel? Vi har her lavet en samling af alle de rabatkuponer der findes til webhoteller lige nu. Læs mere...

Professionelt webhotel til f.eks. erhverv

I denne artikel kigger sammenligner vi en række professionelle webhotelpakker, til dig som f.eks. driver en virksomhed eller ønsker plads til flere hjemmesider på samme webhotel. Læs mere...


Trustpilot-score oversigt

Du finder her en samlet oversigt over, hvordan de forskellige hosting-udbydere er blevet anmeldt på Trustpilot og hvilken score de har fået. Læs mere...


Kom godt i gang med et webhotel

Her finder du en kort beskrivelse af, hvordan du hurtigt, nemt og uden problemer kommer i gang med hosting via webhoteller. Læs mere...


Hjemmeside Hosting

Har du en hjemmeside som du gerne vil have hostet? Så lad os guide dig igennem hjemmeside-hosting-junglen! Læs mere...


Hosting guiden 2022

Vores komplette guide til hosting markedet 2022 her i Danmark. Brug guiden til at komme godt igang med hosting. Læs mere...

Nyheder

cHosting | Anmeldelser og priser

Overvejer du cHosting som webhotel? I denne guide ser vi nærmere på b.la. cHosting anmeldelser priser og meget mere... Læs nyhed

2022-06-16

Azehosting | Anmeldelser, priser og alternativer

Overvejer du Azehosting som dit webhotel? Læs med her, og lær Azehosting bedre at kende, inden du køber webhotel hos dem.... Læs nyhed

2022-06-16

IMAP, POP3 og Webmail | Den store mail-guide

I denne guide skal vi kigge på mails. Vi skal se på hvad IMAP, POP3 og Webmail er samt hvordan du helt konkret arbejder med det.... Læs nyhed

2022-03-21

Reseller hosting | Her er de danske reseller webhoteller

Se de muligheder du har for dansk reseller hosting, hvis du leder efter et godt reseller webhotel. Vi ser på priser & løsninger.... Læs nyhed

2022-01-20

Digital sikkerhed på kommunale hjemmesider

– Stor test og undersøgelse af digital sikkerhed kommunale domæner – Udgivet december 2021 Digital sikkerhed er vigtigt, specielt når man er i kontakt med offentlige instanser. Derfor blev det af Rådet for Digital sikkerhed fastsat, at der senest i juli 2020 skulle være implementeret en række minimumskrav til sikkerheden i it-løsninger for statslige myndigheder. […]

... Læs nyhed

2021-12-10

Wix email hosting

I denne artikel skal vi se på hvilke muligheder du har hvis du har en Wix hjemmeside og gerne vil have email hosting tilknyttet.... Læs nyhed

2021-11-17