Server guide

Server guiden | Den store guide til køb af rack- og towerservere

Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

I denne artikel kan du læse mere om de forhold, du bør være opmærksom på, når du køber en server til privat eller arbejdsmæssig brug. Måske har du behov for en server til dit private lyd- eller fotostudie, måske har du fået til opgave at anskaffe en server til din virksomhed, eller måske er din situation en helt tredje.

Uanset dit scenarie indeholder denne artikel forhåbentlig brugbar information og vejledning til dig, der uden synderlig it-teknisk indsigt har behov for at anskaffe en server.

Priser

Lad os starte med at se på, hvor du rent faktisk kan købe servere og hvad de koster. For der findes faktisk kun en håndfuld steder på det danske marked, hvor du kan købe en fysisk server til en overkommelig pris. Herunder har vi fundet et par udbydere, hvor du kan købe en server direkte på deres webshop til en overkommelig pris. Brug listen til at sondere markedet og til at få en fornemmelse af, hvad du kan få, for det budget du har.

Udbyder Priser fra Antal produkter
i sortiment
Se tilbud
server fra proshop 3.190 kr. 624 produkter Se aktuelle tilbud hos proshop
server fra dustin 3.244 kr. 200 produkter Se aktuelle tilbud hos dustin
Data senest opdateret: 07.01.2021

Vær opmærksom på, at de fleste servere leveres uden harddisk. Denne skal du således selv købe ved siden og og installere i serveren.

Nu har du måske kigget lidt på, hvad der rent faktisk findes på markdet, men har du helt styr på, hvad du har brug for og hvilken indflydelse serverens specifikationer har på dens anvendelsesmuligheder og pris? Hvis ikke, så læs med herunder!

Konfiguration af serveren og dennes indflydelse på prisen

Som med mange andre ting, afhænger prisen af din server af, hvilken ”indmad” der er i den, jo kraftigere din server er, jo mere plads der er på, jo højere bliver prisen.

I denne sektioner kigger vi på de tekniske specifikationer, du skal forstå, når du køber din server, og som alle har en indflydelse på serverens pris.  Hvis du allerede har styr på CPU, RAM osv., kan du hoppe denne sektion over.

Typisk kigger man på:

  • CPU
  • Antallet af kerner
  • Antallet af RAM
  • Antal GB plads
  • RAID
  • Bays

Lad os se på dem enkeltvis…

CPU

CPU

Når vi taler om Intel® Core™ i9 eller MD Ryzen 5, så er det CPU´erne vi taler om.

Langt de fleste computere har én CPU. Det er ret besværligt at få to CPU´er til at arbejde sammen, og derfor er det kun i supercomputere og de helt kraftige server, at du finder flere CPU´er.

Din CPU er din servers hjerne og jo større og stærkere den er, jo mere komplekse og tunge opgaver kan den løse.

Du kan på cpubenchmark.net sammenligne CPU´er, hvis du er i tvivl om, hvor kraftig den der sidder i den server du kigger på, egentlig er.

I stedet for at sætte flere CPU´er i samme server, vælger man typisk at tilføje flere kerner til CPU´en. Mere om det i næste sektion.

Antallet af kerner

Hvis CPU´en er din servers hjerne, så er antallet af kerner antallet af hjerneceller.

Jo flere kerner, jo flere processer kan din server køre på samme tid, hvilket naturligt gør den hurtigere.

Helt generelt, så skal man kun bruge en CPU med mange kerner, hvis din server skal arbejde med f.eks. tunge beregninger eller video-rendering; processer som kræver en masse (simultan) processerings-kraft.

Skal du bruge din server til webhosting eller opbevaring af data, behøver din CPU ikke være den stærkeste du kan finde på markedet – Her kan du sagtens nøjes med en middelklasse CPU med 5-10 kerner. Har du blot en enkelt hjemmeside, vil en dedikeret server i de fleste tilfælde være mere end du har brug for. Her bør du istedet kigget på et webhotel, hvor du får en plads på en server, sammen med en række andre hjemmesider. Dette er en langt billigere løsning, og er typisk mere end nok i forhold til performance for de fleste. Se f.eks. vores liste med billige webhoteller, hvis det blot er serverplads til en hjemmeside du leder efter.

Når man snakker kerner, kan med ikke komme udenom det man kalder for ”Hyper-Threading”-teknologi.

Fortalt så alle kan forstå det, så er Hyper-Threading en teknologi, som ”snyder” serveren til at tro, at den har flere kerner, end den i virkeligheden har. Typisk er det i forholdet 1 til 2, så hvis du har en server med Hyper-Threading og 8 kerner, så vil computeren logisk set tro, at den har 16 kerner.

16 reelle kerner er dog altid bedre en 8 reelle kerne + Hyper-Threading teknologi.

Prisen på din server er selvfølgelig højere jo flere reelle kerner du skal have, og derfor kan den reducerede pris ved at vælge færre kerner og Hyper-Threading teknologi i nogle tilfælde være en økonomisk god løsning.

Antallet af RAM

RAM står for Random access memory. RAM er en plads, reserveret til at opbevare information og data, som serveren forventer, at den skal bruge indenfor kort tid.

Ved at opbevare data, så det er klar til at blive brugt, gør serveren hurtigere. og jo mere plads der er til denne opbevaring, jo mere krævende processer kan serveren håndtere.

RAM findes i flere generationer (DDR2, DDR3 DDR4 osv…), og det er klart, at de nyere RAM-teknologier er hurtigere end de gamle.

Mange RAM er igen godt, hvis du skal arbejder med store datamængder eller beregningstunge processer på serveren. Prisen på serveren stiger selvfølgelig også, jo flere RAM, du skal have i.

Til simple filservere, er antallet af RAM ikke så vigtigt, og det samme gælder webhosting, hvor serveren sjældent kommer på det helt store overarbejde (medmindre du eller dine kunder driver en stor side / app med mange brugere og avancerede funktioner).

Antal GB plads

Jo mere plads du skal have, jo dyrere bliver det, det er klart.

Du skal dog, inden du køber din server, være 100% afklaret med, hvor meget plads du egentlig har brug for, så du ikke kommer til at betale for plads, som du ikke bruger.

Vil du drive webhosting fra din server og sælge webhoteller med f.eks. 5 GB plads hver, så kan du hurtigt regne ud, hvor meget plads du skal have, afhængigt af, hvor mange kunde du vil have på serveren.

Udover antal GB plads, skal du også se på, hvilken type plads du ønsker. Her findes der grundlæggende set:

  • SSD
  • SATA

En SSD (Solid State Drive) harddiske er hurtigere end SATA-harddiske, og du kan således overføre og hente filer hurtigere fra servere med en SSD end en SATA.

SATA-harddiske er dog betydeligt billigere end SSD-harddiske, så i nogle tilfælde kan det godt betale sig at vælge SATA, hvis hurtige dataoverførsler til og fra serveren ikke er så vigtigt.

Skal du drive webhosting, hvor kunder skal kunne uploade og downloade filer via FTP, er en SSD-harddisk klart at foretrække.

Herunder kan du se en video, hvor TechSpot sammenligner SSD (NVMe) og SATA.

webhotel video

RAID

Du har muligvis hørt om begrebet RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) – også kendt som diskspejling – som et must for serverinstallationer. Det behøver det dog ikke nødvendigvis at være. RAID er en teknologi, der tillader dig at have dine data lagret flere forskellige steder i et såkaldt “disk array”.

Det betyder f.eks., at hvis du har en defekt på en fysisk harddisk, kan du udskifte denne harddisk uden at behøve at lukke din server ned, fordi data er duplikeret til og vil blive gendannet fra andre diske i dit RAID.

Dette er også en af grundene til at man typisk ser delte harddiske, hvor du køber 2x500GB eller 2x1TB plads. Her kan du forvente at have 1 TB til rådighed på serveren, mens den resterende del er reserveret til dit RAID-setup.

Denne form for RAID kaldes RAID 1, der findes nemlig flere forskellige typer RAID. Herunder kan du se en video der kort forklarer de forskellige RAID typer.

webhotel video

Hvis du har flere servere, der deler det samme datalager, kan det være en god ide at have en RAID-løsning. Dette gælder især, hvis der er tale om drift af forretningskritiske applikationer, som er afhængige af høj oppetid.

Bays

Du skal huske at kigge på antallet af bays, hvis du planlægger at tilføje mere plads på din server. Antallet af bays angiver nemlig, hvor mange harddiske du kan installere i serveren.

Hardware og software

At anskaffe en server er ikke bare et spørgsmål om at købe den fysiske computer og så stille den hen i et hjørne. Du skal også huske at tage højde for de krav, som installation af serveren stiller til dit (evt. eksisterende) lokale netværk. Det kan eksempelvis være i form af behov for ekstra netværksudstyr, øget backup-kapacitet eller software til overvågning.

Se også vores kommentarer om økonomi i forbindelse med køb af server i afsnittet “To server or not to server” nedenfor. Helt kort fortalt bør du nøje overveje dit behov for at have en fysisk server installeret. Ud over anskaffelse og vedligehold af selve serveren skal du også huske at sætte penge af til softwarelicenser, drift, support mm.

Serverroller

Som antydet ovenfor kan en server have mange forskellige roller – og den samme fysiske server kan faktisk have flere roller samtidig. I denne artikel fokuserer vi på de to mest almindelige: Filserver og applikationsserver.

Der er naturligvis langt flere typer af servere, og vi nævner også flere servertyper nedenfor – bl.a. mail- og webservere. Du kan finde en overordnet gennemgang af de mest almindelige servertyper her.

En simpel filserver

Den simpleste form for server, man kan forestille sig, er vel en filserver, der via en central harddisk stiller filer til rådighed for brugerne på netværket. Hvis du som privat pc-bruger har erfaring tilbage fra 90’erne og 00’erne, er du sikkert bekendt med begrebet “ekstern harddisk” – dvs. en harddisk koblet til pc’en via et kabel (typisk USB).

I dag er denne form for setup i kraft af udviklingen inden for trådløs teknologi stort set erstattet af begrebet NAS (Network-Attached Storage). En såkaldt NAS-boks er én eller flere eksterne harddiske monteret i et kabinet, der indeholder strømforsyning samt hardware til at koble på et trådløst netværk. Det er den perfekte løsning, hvis du som privatbruger har behov for ekstra diskplads, og af den ene eller anden grund ikke ønsker at lægge dine data op i skyen hos Google Drive, iCloud el. lign.

Uanset om du er professionel/kommerciel eller privat bruger kan du have gode grunde til at ville have en lokal filserver. Lad os give et par eksempler, som du forhåbentlig kan genkende fra din egen hverdag:

Hvis du som privatperson/selvstændig arbejder med store filer (fx grafik eller video), og er afhængig af korte svartider, kan det være relevant for dig at have dine kildefiler (musik, fotos, videoer osv.) gemt i dit lokale netværk. Husk dog også (som altid) at have behørig backup af dine data.

Skal du anskaffe en server i erhvervsmæssig sammenhæng bør du også overveje relevante sikkerhedsmæssige og persondatarelaterede problemstillinger (det vil dog føre for vidt at komme nærmere ind på disse specifikke emner i denne artikel). Hvis du fx som ansat i en mindre virksomhed har fået til opgave at købe en server, skal du som minimum overveje de scenarier, vi skitserer nedenfor.

Er det blot et spørgsmål om at have et fælles datalager, er sagen nogenlunde klar: Du kan alt efter behov vælge mellem NAS eller SAN (Storage Area Network).

SAN er i forhold til NAS en mere kompleks og dedikeret løsning, der gerne også omfatter backup og UPS (Uninterruptible Power Supply). Denne form for datalager kan typisk være anvendelig for “datatunge” virksomheder inden for reklame-, film- og musikbranchen.

SAN-teknologien er således primært relevant for mellemstore og større virksomheder, der i forvejen har – eller vil etablere – et egentligt datalagernetværk med dedikeret hardware, backup osv. Hvis du derfor som privatperson, selvstændig eller ansat i en mindre virksomhed har behov for en filserver, kan du nok se bort fra SAN og fokusere på NAS.

I videoen herunder kan du lære mere om NAS servere:

webhotel video

Tower eller rack?

Et af de første spørgsmål, der naturligt melder sig mht. serverindkøb, er: “Tower eller rack?” Førstnævnte er den almindelige betegnelse for en “fritstående” stationær pc i eget kabinet – fysisk meget lig den, du muligvis har derhjemme. En rack-monteret server er derimod en hardware-enhed, der overholder visse mål og dimensioner, og som kan installeres i et (typisk 19″) standardkabinet.

Hvis du har behov for at have flere fysiske servere, vil det være naturligt at overveje en rack-løsning. Det sparer plads, mindsker kabelrod og giver dig alt andet lige gode betingelser for at sikre en ordentlig og ryddelig installation. Derudover har du gode forudsætninger for at etablere fælles backup, UPS mv. for dine servere. Endelig kan sikkerhedsaspektet ved at have alle sine servere i et sikret rum naturligvis være en parameter.

Har du derimod blot brug for en enkelt server, kan du med (såvel performance- som prismæssig) fordel overveje at investere i en kraftig pc. Hvad der menes med “kraftig”, afhænger i høj grad af din anvendelse. Her bør du optimere din servers individuelle komponenter – CPU, RAM, grafikkort osv.

Lad os konkludere dette afsnit med en meget firkantet fremstilling: Rack-servere er til dem med mange servere, tower-servere er til dem med op til et par stykker eller tre…

Applikationsserver

Ovenfor har vi stort set kun beskæftiget os med filservere (eller netværksharddiske). Herunder kan du finde information om lidt mere komplekse serverbehov i form af applikationsservere.

Som privatbruger vil du sandsynligvis ikke have behov for hverken en filserver eller en applikationsserver. Du vil fx typisk køre MS-Office lokalt på din pc eller via Office 365, og dine behov for lagerplads (ud over din egen harddisk) vil sandsynligvis være dækket af fx iCloud eller Google Drive.

I de tilfælde, hvor du eksempelvis i en mindre virksomhed har behov for at have fælles adgang til interne applikationer som fx timeregistrerings-, projektstyrings- eller økonomisystemer, kan det dog være relevant at have én eller flere interne servere, der stiller disse ressourcer til rådighed for brugerne.

Hvis du befinder dig i ovenstående situation, bør du nøje overveje, om 1) det er nødvendigt at data opbevares internt, om 2) svartid (tilgængelighed) er en parameter samt 3) om pålideligheden af et eksternt system (hosting) kan “hamle op med” et internt.

Andre servertyper

Servere kan i sagens natur have mange forskellige roller: Mailserver, webserver, FTP-server osv. Vi har ikke mulighed for at gå i dybden med de forskellige servertyper og deres anvendelse i denne artikel, men der er masser af information om emnet på nettet (fx her).

Helt kort fortalt har der historisk været en udvikling op igennem 90’erne, hvor virksomheder i stigende grad fravalgte mainframe-computere med tilsluttede “dumme” terminaler, og erstattede dem med Windows-baserede netværksservere og tilkoblede pc’er.

Den seneste – og stadig igangværende – teknologiske udvikling på dette felt (som har været i gang siden de tidlige 00’ere) er cloud computing, som du kan læse lidt mere om i afsnittet “Cloud” ovenfor. Her linker vi også til vores separate artikel om emnet.

Cloud

Mange læsere vil nok umiddelbart spørge: “Hvad handler det her om? Det er da bare at købe datalager og serverkraft online.” Javel, det kan være både relevant og optimalt i mange situationer, men der dog stadig adskillige scenarier (bl.a. hensyntagen til performance, datasikkerhed og backup), hvor det kan være nødvendigt at overveje installation af en fysisk server.

Du er muligvis bruger af løsninger som fx Office 365 eller Google Drive, og så vil du nok have en vis skepsis over for at skulle anskaffe en fysisk server. Det er forståeligt, for cloud computing er vel nok stadig det nyeste sort. Der kan imidlertid være adskillige gode grunde til at overveje anskaffelse af en fysisk server – det forsøger vi at afdække i det følgende.

Hvis du har lyst til at læse mere om cloud hosting, kan du tjekke vores artikel om emnet her. Hvis du imidlertid stadig mener at have et behov for en fysisk server, så læs videre nedenfor.

To server or not to server

Skal du købe en server, skal du bare installere noget software på din eller din virksomheds bærbare, eller skal du vælge ekstern hosting? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. Svaret kan nok bedst gives i form af en håndfuld gode råd:

Vær omhyggelig med at overveje og få klarhed over dine behov. Søg information på nettet – der er rigeligt med både almen og mere teknisk information at hente. Det kan være en ganske kompleks opgave at indkøbe og hoste sin egen fysiske server.

Husk også at tage de økonomiske aspekter med i betragtning: Hvis du vælger at købe en fysisk server frem for en cloud-løsning står du selv med ansvaret for at sikre backup, support osv. Ud over selve serverens pris skal du muligvis også investere i en netværksswitch, en UPS m.m. Desuden skal du nok sætte penge til softwarelicenser af i budgettet.

Vær i øvrigt opmærksom på, at en server ikke bare er en gennemsnitlig pc. En server vil typisk være i drift døgnet rundt, og derfor skal hardwaren være designet til at køre 24/7. Navnlig hvis din server skal bruges erhvervsmæssigt, kan det hurtigt blive kostbart, hvis du vælger at spare på dette punkt.

Overvej evt. at tage kontakt til et lokalt it-konsulentfirma for at få et uforpligtende prisoverslag. De fleste af dem rådgiver både om software, hardware, drift og support. Hvis du har en fast it-leverandør, kan du jo passende begynde dér.

Endelig må du heller ikke glemme at tage de nødvendige sikkerhedsmæssige forholdsregler såsom beskyttelse mod fx tyveri, hærværk, virusangreb og hacking. De to sidstnævnte er især vigtige, hvis du har behov for at kunne logge på din server via internettet.

Afslutningsvis

Denne artikel giver en oversigt over generelle forhold vedr. indkøb af servere, og indeholder også nogle konkrete retningslinjer og gode råd. De foranstående afsnit tilbyder dog ikke nødvendigvis udtømmende information om de berørte emner.

Vi håber, at du som læser har fundet brugbar information i artiklen – og måske endda har fået mod på at søge yderligere information på nettet. Hvis du har kommentarer til noget i artiklen, er du velkommen til at benytte kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Billigt Webhotel

Leder du efter markedets billigste hosting-løsning? I denne artikel giver vi dig en sorteret liste over de billigste webhoteller i Danmark. Læs mere...


Køb domæne | Sådan gør du!

Vi har her lavet et værktøj, hvor du kan teste, om et domæne er ledigt og efterfølgende se, hvad det koster at købe det hos en lang række danske domæne-udbydere. På den måde kan du både teste ledigheden samt købe domæne det sted, hvor det er billigst! Læs mere...


Webhotel Priser

Har du brug for at finde og sammenholde priser på webhoteller? Så læs denne guide og få et samlet pris-overblik. Læs mere...


Rabatkuponer til webhoteller

Kunne du godt tænke dig at spare lidt penge når du skal ud og købe et webhotel? Vi har her lavet en samling af alle de rabatkuponer der findes til webhoteller lige nu. Læs mere...

Professionelt webhotel til f.eks. erhverv

I denne artikel kigger sammenligner vi en række professionelle webhotelpakker, til dig som f.eks. driver en virksomhed eller ønsker plads til flere hjemmesider på samme webhotel. Læs mere...


Trustpilot-score oversigt

Du finder her en samlet oversigt over, hvordan de forskellige hosting-udbydere er blevet anmeldt på Trustpilot og hvilken score de har fået. Læs mere...


Kom godt i gang med et webhotel

Her finder du en kort beskrivelse af, hvordan du hurtigt, nemt og uden problemer kommer i gang med hosting via webhoteller. Læs mere...


Hjemmeside Hosting

Har du en hjemmeside som du gerne vil have hostet? Så lad os guide dig igennem hjemmeside-hosting-junglen! Læs mere...


Hosting guiden 2023

Vores komplette guide til hosting markedet 2023 her i Danmark. Brug guiden til at komme godt igang med hosting. Læs mere...

Nyheder

Hostinger | Anmeldelse, priser og alternativer

Overvejer du at bruge Hostinger som dit nye webhotel? Læs vores anmeldelse, inden du køber og blive klogere på b.la. priser & alternativer... Læs nyhed

2023-09-22

AzeroCloud ramt af ransomware angreb | Løsninger og alternativer

Er du en af de uheldig hos Azerocloud/CloudNordic, som har mistet sin hjemmeside, emails og alt data. Se her, hvordan du kommer videre.... Læs nyhed

2023-08-24

503 / 508 fejl – Resource limit / Service Unavailable hos Simply

Oplever du også 503 eller 508 Resource limit reached hos Simply? Læs med her og find ud af, hvad du kan gøre for at løse det.... Læs nyhed

2023-08-15

Woocommerce vs Shopify

Læs mere om fordele og ulemper ved WooCommerce og Shopify og bliv klogere på, hvad du bør vælge til din webshop.... Læs nyhed

2023-08-08

Sådan tager du manuelt backup af din WordPress side

Stoler du heller ikke på diverse backup-plugins eller for den sags skyld den backup din webhotel-udbyder tager for dig? Bare rolig, du er ikke alene, og det giver faktisk god mening selv at tage en manuel backup af sin WordPress side af og til. Har du en manuelt backup, er du nemlig sikker på at […]

... Læs nyhed

2023-07-06

Netsite webhotel | Anmeldelse, priser og alternativer

Overvejer du Netsite som dit nye webhotel? Læs med her, hvor vi kigger på anmeldelser, priser, alternativer og meget mere... Læs nyhed

2023-09-22