Internetdomæne

Internetdomæner | Hvad er det, og hvor køber jeg dem?

Vi er reklamefinansieret. Denne side indeholder derfor annoncør-links - læs mere

Overvejer du at købe et internetdomæne? Der er en masse muligheder, når først du har fået et domæne. Spørgsmålet er dog, hvordan du overhovedet kommer i gang med at købe et internetdomæne.

Vi har her samlet den komplette guide til, hvordan du køber et internetdomæne. Vi kommer ind på alle de ting, du skal være opmærksom på. Læs med her i indlægget, og bliv klar til at købe dit internetdomæne.

Hvad er et internetdomæne?

Inden vi kommer alt for godt i gang med den helt store guide, starter vi lige med at få på plads, hvad et internetdomæne er.

Et internetdomæne er en adresse på internettet, hvor det er dig, der ejer siden. Det kan for eksempel være ”eksempel.dk”. Har du købt dette domæne, er det dig, der må bestemme, hvad der skal være på siden. Det kan være alt fra en blog om dansk gastronomi til en webshop, hvor du sælger potter og pander.

Du kan herunder tjekke, om det domæne som du godt kunne tænke dig er ledigt:

Mulighederne er nærmest uendelige, når du først har et domæne. Det særlige ved internetdomæner er, at de er unikke. Der findes derfor kun ét af hver. Det er især noget, du skal være opmærksom på, når du skal købe et internetdomæne. Det kan nemlig være, at dit foretrukne domænenavn allerede er taget.

Hvem udbyder internetdomæner?

Der findes flere virksomheder, der udbyder internetdomæner. De er alle sammen forskellige, da de har forskellige pakkeløsninger. Der er for eksempel nogle udbydere, der har gratis DNS, hvorimod andre har gratis oprettelse. Det er derfor vigtigt, at du finder den udbyder, der tilbyder den løsning, der passer bedst til dig.

Når du skal finde en udbyder af internetdomæner, er der flere danske udbydere. Det vil helt sikkert være en fordel at vælge en dansk udbyder. Det gør det nemlig lettere for dig at benytte kundeservice og generelt få hjælp, hvis der skulle være behov for det.

Du kan med vores unikke sammenligner finde priser på domæner hos en lang række udbydere samtidig med, at du kan tjekke om det overhoved at ledigt. Tjek om dit domæne er ledigt og find den billigste pris med vores sammenligner her: Køb domæne.

Hvordan køber jeg et internetdomæne?

Når du skal købe et internetdomæne, skal du typisk købe det gennem udbyderen. Det er tilfældet, når du skal købe et domæne, som ikke allerede er taget. Det er dog en god idé at få det gjort hurtigt. Før du ved af det, kan der nemlig være andre, der har taget det lige for næsen af dig.

Der kan også være tilfælde, hvor domænet allerede eksisterer og ejes af en anden, men vedkommende ønsker at sælge det. Måske har vedkommende ikke fået brugt internetdomænet, selvom det var hensigten. I det tilfælde er det ikke en udbyder, du skal købe det af, men af vedkommende, der allerede ejer domænet.

Der findes flere forskellige sider, hvor der kan foretages køb og salg af internetdomæner. Det nemmeste er dog at købe et nyt domæne. Her er der nemlig ikke noget på det i forvejen, og du kan præge det i den retning, du ønsker.

Med webhotel eller uden webhotel? Hvad med DNS?

Når du skal købe et domæne, har du mulighed for at vælge, om det skal være med webhotel eller uden webhotel. Hos langt de fleste udbydere vil webhotel være inkluderet. Der vil dog også være nogle udbydere, hvor det ikke er inkluderet.

Er det ikke inkluderet, skal du have det alligevel. Et webhotel er det sted, hvor alle dine filer bliver lagret. For at din hjemmeside kan blive vist til andre, er du derfor nødt til at have et webhotel.

Fordelen ved at vælge en udbyder, hvor det er inkluderet, er, at der automatisk bliver lavet en kobling mellem dit internetdomæne og dit webhotel. Det betyder, at du ikke skal tænke på DNS-opsætningen.

Skal du først finde webhotellet efterfølgende, skal du sikre dig, at der bliver lavet en korrekt kobling. Her skal du have foretaget en DNS-opsætning. DNS er en forkortelse for Domain Name System. Når du laver en DNS-opsætning, sikrer du dig, at dit pågældende internetdomæne fører til den rigtige IP-adresse, der viser din hjemmeside.

Det er forskelligt, hvor svært eller let det er at foretage DNS-opsætningen. Det er derfor også en ting, du skal overveje, når du skal have et internetdomæne.

Herunder har vi lavet en infografik, som giver dig et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, når du køber et webhotel sammen med dit internetdomæne. Brug infografikken og vær sikker på, at du vælger det bedste webhotel første gang!

webhotel infografik

Du må gerne bruge vores infografik på din egen side.

Brug koden nedenfor for at indsætte den på din side eller skriv til os her

Hvordan vælger jeg et godt internetdomæne og hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, når du skal vælge et internetdomæne. Det kan være en god idé at have gjort dig nogle overvejelser om, hvad formålet med hjemmesiden skal være. Det kan nemlig lettere lede dig ind på, hvad dit domænenavn skal være.

Der skal helst være en sammenhæng mellem dit domænenavn og det, der skal være på hjemmesiden. Det er for eksempel ikke særlig smart, hvis du har en blog om mode, og dit domæne hedder ”elskerpizza.dk”. Domænet og hjemmesiden vil bevæge sig i to vidt forskellige retninger.

Det kan være forvirrende for de besøgende, som kommer ind på din hjemmeside. Det kan have den effekt, at folk hurtigt forlader din hjemmeside, da de ikke finder det, de havde forventet. Det viser blot, hvor vigtigt det er, at du finder det rigtige internetdomæne.

Når du skal finde et domæne, kan det også være en god idé at tænke over længden på domænenavnet. Det er en fordel, hvis du har et kort domænenavn. Det gør det nemlig lettere for de besøgende at huske dit domænenavn.

Har du et meget langt domænenavn, er der også større risiko for, at der bliver tastet forkert, når det skal skrives ind i browseren. Det er derfor noget, du skal overveje nøje, når du skal finde dit internetdomæne.

Derudover skal du også tænke over, om du skal annoncere online, offline eller begge dele. Skal du kun være online, har længden på dit domæne en mindre betydning.

Ønsker du også at annoncere offline med dit internetdomæne, kan længden have en stor betydning. Her er det netop vigtigt, at folk, der ser offline-annoncen, kan huske domænenavnet. I det tilfælde vil et kort domænenavn helt sikkert være en fordel.

Når du skal vælge et internetdomæne, er det også en god idé at vælge noget, der giver mening. I nogle tilfælde kan det være fint at lave et domænenavn, der er en forkortelse af flere ord. Det kan for eksempel være en forening eller organisation, der også er kendt under denne forkortelse.

Kender folk ikke denne forkortelse, er det dog ikke altid en fordel, at den er kort. Det kan nemlig virke forvirrende, hvis det bare er en håndfuld bogstaver, der er sat sammen. Klinger dit domænenavn godt, behøver du ikke nødvendigvis bekymre dig om længden. Du behøver derfor ikke altid at lave forkortelser, hvis domænet er for langt.

Hvad gør jeg hvis mit internetdomæne allerede er taget?

Der kan være nogle tilfælde, hvor dit internetdomæne allerede er taget. Det kan være, at det allerede er blevet købt eller blot er blevet reserveret. Selvom det umiddelbart virker, som om det ikke er muligt at få domænet, skal du ikke opgive helt.

Først og fremmest kan det være en fordel at kontakte ejeren af internetdomænet.

Du kan bruge vores funktion herunder til at finde oplysninger på registranten på det domæne du gerne vil have, men som er optaget:

Det er ikke til at vide, om vedkommende ønsker at sælge domænet, eller der er helt lukket for salg. Det er derfor en fordel at få afklaret først.

Når du skal finde ejeren af et domæne, er der flere forskellige sider, du kan bruge. Her kan du indtaste domænenavnet, hvor du efterfølgende får de nødvendige oplysninger.

Når du skal kontakte ejeren, er det vigtigt, at du ikke virker alt for desperat for at få fingrene i domænet. Hvis vedkommende er interesseret i at sælge domænet, kan det nemlig påvirke prisen.

Virker du alt for ivrig efter at få domænet, er der mange, der bliver fristet til at skrue prisen i vejret. Det er selvfølgelig ikke til din fordel. Vær derfor meget påpasselig med, hvordan du henvender dig til ejeren.

Vil vedkommende ikke sælge sit domæne, kan du vælge at skrive dig på en venteliste. Hvis domænet pludselig skulle blive ledigt, kan du have førsteret til at købe domænet.

Der er nogle undtagelser, du skal være opmærksom på, hvis dit domænenavn er taget. Har en privatperson bevidst valgt at købe et internetdomæne, som kunne have din interesse, gælder der andre regler. Har du for eksempel en virksomhed, kan det være, at der er en, der med vilje har valgt at købe et internetdomæne, der netop har det samme navn som din virksomhed.

Det kaldes også for navnepirateri. Nogle personer gør det nemlig for at kunne tage overpriser for domænet, når det skal sælges til vedkommende, det er relevant for. Det er i strid med loven. Der skal nemlig være en reel interesse i navnet.

I forbindelse med navnepirateri vil vedkommende, der har købt internetdomænet, i første omgang typisk henvende sig til virksomheden, som domænenavnet er relevant for, med en overpris på domænet. Skulle du blive udsat for navnepirateri, er det vigtigt, at du tager fat i en advokat eller Klagenævnet for Domænenavne.

Bliver din anmeldelse af navnepirateri godkendt, vil du få overdraget det pågældende internetdomæne. Du skal derfor ikke betale overprisen. Det er dog vigtigt, at du reagerer ret hurtigt, hvis du bliver udsat for navnepirateri.

Er du ikke blevet udsat for navnepirateri, og ønsker ejeren af domænenavnet ikke at sælge, er den bedste løsning at finde et alternativ til domænenavnet. Det kan for eksempel være med en bindestreg, en forkortelse eller et lidt længere internetdomæne.

Mail på dit internet domæne

Når man har sit eget internetdomæne, giver det også mulighed for at få sin egen mail tilknyttet domæne, så man ikke længere skal benytte sig af f.eks. en gmail.

Har man f.eks. registeret domænet hansen.dk, så kan man få mailen brian@hansen.dk. I forhold til f.eks. en gmail eller outlook.com mail, så er virker dette langt mere professionelt, når man f.eks. søger et job og angiver sin kontakt-email.

Hos langt de fleste webhoteller, kan du knytte en eller flere mail-adresse til dit domænet, men det er ikke hos alle, at du kan have flere domæner og tilhørende mailadresser. Derfor har vi lavet en oversigt over mailhoteller, hvor du kan se, hvilke webhoteller der tilbyder mail samt hvor meget plads til mails osv. du får med.

2 Kommentarer

  • Bjarne Fahnøe siger:

    I mangler at gøre opmærksom på muligheden for at oprette mail tilknyttet domænet.
    Eller en vrkelig god guide
    Få en god dag
    Med venlig hilsen
    Bjarne Fahnøe

    • Redaktionen siger:

      Hej Bjarne,

      Tak for dit input – vi har nu tilføjet en lille sektion omkring mail på domæner 🙂

      mvh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Flere populære artikler

Billigt Webhotel

Leder du efter markedets billigste hosting-løsning? I denne artikel giver vi dig en sorteret liste over de billigste webhoteller i Danmark. Læs mere...


Køb domæne | Sådan gør du!

Vi har her lavet et værktøj, hvor du kan teste, om et domæne er ledigt og efterfølgende se, hvad det koster at købe det hos en lang række danske domæne-udbydere. På den måde kan du både teste ledigheden samt købe domæne det sted, hvor det er billigst! Læs mere...


Webhotel Priser

Har du brug for at finde og sammenholde priser på webhoteller? Så læs denne guide og få et samlet pris-overblik. Læs mere...


Rabatkuponer til webhoteller

Kunne du godt tænke dig at spare lidt penge når du skal ud og købe et webhotel? Vi har her lavet en samling af alle de rabatkuponer der findes til webhoteller lige nu. Læs mere...

Professionelt webhotel til f.eks. erhverv

I denne artikel kigger sammenligner vi en række professionelle webhotelpakker, til dig som f.eks. driver en virksomhed eller ønsker plads til flere hjemmesider på samme webhotel. Læs mere...


Trustpilot-score oversigt

Du finder her en samlet oversigt over, hvordan de forskellige hosting-udbydere er blevet anmeldt på Trustpilot og hvilken score de har fået. Læs mere...


Kom godt i gang med et webhotel

Her finder du en kort beskrivelse af, hvordan du hurtigt, nemt og uden problemer kommer i gang med hosting via webhoteller. Læs mere...


Hjemmeside Hosting

Har du en hjemmeside som du gerne vil have hostet? Så lad os guide dig igennem hjemmeside-hosting-junglen! Læs mere...


Hosting guiden 2023

Vores komplette guide til hosting markedet 2023 her i Danmark. Brug guiden til at komme godt igang med hosting. Læs mere...

Nyheder

Simply.com hæver priserne frem mod 2024

Det er kun et år siden, at vi sidst kunne berette om, at Danmarks største udbyder af webhoteller Simply, hævede priserne. Nu er det dog sket igen, og Simply har hævet priserne på henholdsvis deres Basic og Standard suite. Prisstigningerne ser således ud: Basic suite: 56 kr/md, hæves til 66 kr/md Standard suite: 93 kr/md, […]

... Læs nyhed

2023-12-01

E-studio | Anmeldelse, priser og alternativer

E-studio er et populært dansk webhotel. Læs vores anmeldelse af e-studio og bliv klogere på deres priser, alternativer og meget mere.... Læs nyhed

2023-10-26

Hostinger | Anmeldelse, priser og alternativer

Overvejer du at bruge Hostinger som dit nye webhotel? Læs vores anmeldelse, inden du køber og blive klogere på b.la. priser & alternativer... Læs nyhed

2023-09-22

AzeroCloud ramt af ransomware angreb | Løsninger og alternativer

Er du en af de uheldig hos Azerocloud/CloudNordic, som har mistet sin hjemmeside, emails og alt data. Se her, hvordan du kommer videre.... Læs nyhed

2023-08-24

503 fejl & 508 fejl (Resource limit / Service Unavailable) hos Simply

Oplever du også 503 fejl eller 508 fejl Resource limit reached hos Simply? Læs med her og find ud af, hvad du kan gøre for at løse det.... Læs nyhed

2023-10-25

Woocommerce vs Shopify

Læs mere om fordele og ulemper ved WooCommerce og Shopify og bliv klogere på, hvad du bør vælge til din webshop.... Læs nyhed

2023-08-08